Vijenac 777 - 778

Književnost

IZDVAJAMO

IVANA ŠOJAT OVOGODIŠNJA JE DOBITNICA NAGRADE FRIC ZA ROMAN SAMA

Nagrada Fric, koju su utemeljili 24sata i tjednik Express, dodijeljena je sedmi put 15. prosinca u Državnom arhivu. Uz nagrađeni roman Ivane Šojat u finalu su bili i Peleov priručnik Dragana Juraka, Mirovanje Dunje Matić, Gracija od čempresa Želimira Periša, Brod za Issu Roberta Perišića i Ljeta s Marijom Olje Savičević Ivančević. Finaliste je odabrao žiri predvođen predsjednicom, teatrologinjom Natašom Govedić, u kojem su bili i molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić.

 

Nagrađena Ivana Šojat / Snimio Josip Regović / PIXSELL

U nagrađenom romanu, kroz priču o Mirni, ženi u 38. godini života, prevoditeljici koju okolina ne razumije i ne odobrava njezinu rastavu, Ivana Šojat progovara o transgeneracijskoj traumi. Žiri je u obrazloženju naveo: „Krenemo li od Frica kao simboličkog patronata ove nagrade, mnoge Krležine protagonistice žive su zakopane u lošim, otuđenim ili nasilnim brakovima. (…) I laureatkinja Ivana Šojat svojim romanom Sama također kreće iz točke u kojoj prevarenoj i ostavljenoj ženi društveni kontekst nameće jake osjećaje nemoći, gorčine i rezignacije. (…) Roman od čitatelja ne traži ‘angažman suosjećanja’, nego angažman refleksije i analitičnosti, prevrtanja društvenih krojeva na drugu stranu, stavljanje finog tkanja odnosa pod jaki mikroskop, da jasnije vidimo gdje se paraju i gdje im vire konci. Terminologijom i Dubravke Ugrešić i Krležine Laure Lenbach: ne treba misliti da je ‘krojenje i šivanje’ obiteljskih odnosa ‘bogom dani’ šnajderaj. Baš naprotiv, to je prostor svjetovne, povijesne mijene, u kojem ili sudjelujemo pod znakom ravnopravnosti ili gubimo pravo sudjelovanja. Roman Sama svakako je korak prema većoj budnosti, a samim time i većoj unutarnjoj otpornosti svojih čitateljica i čitatelja.“

HRVATSKO IZDANJE BOŽIĆNOG PRAŠČIĆA J. K. ROWLING

Priča slavne autorice uvodi čitatelja u svijet gdje se igračke oživljavaju i kreću u pustolovinu punu čuda. Toplo, srčano putovanje malog dječaka Jacka, koji je spreman učiniti sve za svog najboljeg prijatelja, donosi pravu čaroliju Božića. Hrvatsko izdanje u prosincu je objavila Mozaik knjiga, a prijevod potpisuje Vesna Valenčić. Otkako je prvi put objavljena u Velikoj Britaniji 2021, knjiga Božićni praščić postala je bestseler – samo u prvom tjednu prodano je više od 60.000 primjeraka.


Izd. Mozaik knjiga, Zagreb, 2023.

Nakon sedam knjiga o Harryju Potteru, koje su prodane u više od 500 milijuna primjeraka, serije knjiga za dobrotvorne svrhe, uključujući Čudesne zvijeri i gdje ih naći, a potom kazališne predstave o odraslom Harryju Potteru, J. K. Rowling 2020. vratila se pisanju za mlađu djecu bajkom The Ickabog, koju je u početku besplatno objavljivala na internetu u vrijeme zatvaranja tijekom pandemije. Poslije je, po objavljivanju tiskane verzije, sav autorski honorar donirala svojoj dobrotvornoj zakladi Volant, za pomoć ranjivim skupinama na koje je utjecala pandemija bolesti COVID-19.

Vijenac 777 - 778

777 - 778 - 21. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak